ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δρ. Ιωσήφ Γαβριηλίδη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αρθροσκοπική χειρουργική

 

Ο Ορθοπαιδικός Δρ. Ιωσήφ Γαβριηλίδης καλύπτει όλο το φάσμα της Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στη χειρουργική γόνατος.

Η πολυετής εμπειρία του σε Ορθοπαιδικά Κέντρα τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης, αποτελούν εγγύηση για την άριστη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.

Η αρθροσκόπηση ή αρθροσκοπική χειρουργική είναι μία minimal χειρουργική διεργασία, με την οποία ο ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να διαπιστώσει, να διαγνώσει και να θεραπεύσει προβλήματα στο εσωτερικό μίας άρθρωσης. Η σύνθετη αυτή λέξη προέρχεται από τις λέξεις άρθρωση και σκοπώ (κοιτάζω, εξετάζω).

Με τη βοήθεια ειδικής κάμερας διαμέτρου 3 mm και με ειδική πηγή ψυχρού φωτισμού, μεγεθύνεται η εικόνα από την αρθροσκοπική κάμερα και προβάλλεται σε ειδική οθόνη, από την οποία παρακολουθεί ο χειρουργός.

Με μία ειδική αντλία υπάρχει συνεχής ροή φυσιολογικού ορού εντός της άρθρωσης, με συγκεκριμένη πίεση, διευκολύνοντας έτσι την ορατότητα του χειρουργού.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της αρθροσκόπησης είναι ότι δεν απαιτείται πλήρης διάνοιξη της άρθρωσης. Αντιθέτως, χρειάζονται μόνο μικρές τομές στο δέρμα και ο χειρουργικός τραυματισμός των ιστών είναι ελάχιστος.

Έτσι, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, η αποκατάσταση του ασθενούς καλύτερη και ο χρόνος νοσηλείας μικρότερος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για επαγγελματίες αθλητές που παρουσιάζουν ενδαρθρικούς τραυματισμούς και απαιτείται γρήγορη ανάρρωση.

Οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές των αρθροσκοπήσεων είναι πολύ περιορισμένοι. Μπορεί να προέλθουν από την αναισθησία, τον κακό χειρισμό των εργαλείων και την είσοδο μικροβίων στην άρθρωση.

Καθημερινά, σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες ασθενείς υποβάλλονται σε αρθροσκοπικές επεμβάσεις, με απόλυτη επιτυχία. Η επιτυχία, όμως, αυτή εξαρτάται από την αντίστοιχη εξειδίκευση του χειρουργού. Τεχνικά είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αρθροσκόπηση σε όλες τις αρθρώσεις. Πιο συχνές, όμως, είναι το γόνατο, ο ώμος, ο αγκώνας, το ισχίο και η ποδοκνημική.