Δρ. Ιωσήφ Γαβριηλίδης. Oρθοπαιδικός – Αθλίατρος.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μία μεγάλη καινοτομία στο χώρο της ιατρικής.

Η Ελλάδα έγινε μία από τις χώρες που διαθέτει τη ρομποτική τεχνολογία στο χώρο της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής. Ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος επιτελούνται με υψηλή ακρίβεια που φθάνει στο εκατοστό του χιλιοστού. Αποτελεί μία σύγχρονη ιατρική τεχνολογία για την αντιμετώπιση αρθρίτιδας και άλλων σοβαρών εκφυλιστικών παθήσεων ισχίου και γόνατος.

Με τη ρομποτική αρθροπλαστική καθίσταται δυνατή η αποκατάσταση βλαβών στην άρθρωση του γονάτου πολύ πριν αυτή οδηγηθεί σε ολική αρθροπλαστική. Μπορεί έτσι να γίνει μερική αντικατάσταση της άρθρωσης (πάσχον διαμέρισμα), αλλά και ολική αρθροπλαστική. Όσον αφορά στο ισχίο που πάσχει από αρθρίτιδα ή άλλη εκφυλιστική νόσο, μπορεί να υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση με ειδικά προθέματα για ρομποτική χρήση.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία να τονιστεί είναι ότι το ρομπότ δεν εκτελεί την επέμβαση, αλλά καθοδηγείται και προγραμματίζεται από τον ορθοπαιδικό χειρουργό. Το ρομπότ δεν παίρνει αποφάσεις, αλλά σχεδιάζει και εκτελεί με τη μέγιστη ακρίβεια. Τα καλά αποτελέσματα στις αρθροπλαστικές εξαρτώνται από τη σωστή τοποθέτηση των προθέσεων. Στη ρομποτική αρθροπλαστική η ακρίβεια είναι πενταπλάσια και αυτό οδηγεί στο βέλτιστο αποτέλεσμα.

Αρχικά διενεργείται μία ειδική αξονική τομογραφία της άρθρωσης, με την οποία δημιουργείται ένα μοναδικό τρισδιάστατο μοντέλο. Πάνω σε αυτό το μοντέλο ο ορθοπαιδικός χειρουργός εξατομικεύει την εκάστοτε αρθροπλαστική στις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς, δημιουργώντας ένα εξατομικευμένο προεγχειρητικό πλάνο. Με τη βοήθεια του ειδικού ρομποτικού βραχίονα επιτυγχάνεται η ακριβής τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των προθέσεων. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός έχει, επίσης, τη δυνατότητα να προβεί σε τροποποιήσεις του προεγχειρητικού πλάνου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο διεγχειρητικά.

Στη ρομποτική αρθροπλαστική δεν υπάρχουν μεγάλες τομές ούτε μεγάλα τραύματα. Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη έως μηδαμινή, όπως και ο μετεγχειρητικός πόνος. Ο μικρός χειρουργικός χρόνος οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπλοκών και σε μικρότερο χρόνο παραμονής στο Νοσοκομείο.

Οι ασθενείς μετά την επέμβαση κινητοποιούνται αμέσως και πολλές φορές μπορούν να πάρουν εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Ο πόνος υποχωρεί στο ελάχιστο και ο χειρουργημένος μπορεί να επιστρέψει στη καθημερινότητά του. Δραστηριότητες όπως περπάτημα, κολύμπι και άλλα σπορ με μικρή καταπόνηση, μπορούν να συνεχιστούν από τον ασθενή που υποβλήθηκε σε ρομποτική αρθροπλαστική, χωρίς κανένα ενδοιασμό.   

Δείτε ολα τα άρθρα

ΚΟΛΥΜΠΙ ΚΑΙ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

ΚΟΛΥΜΠΙ ΚΑΙ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Το κολύμπι θεωρείται μία από τις καλύτερες ασκήσεις για όλο το σώμα και όλες τις ηλικίες, αλλά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο...

και τα νέα μας